Da! Coronavirusul CoVid19 este aici. În România, în Sibiu, lângă noi! În plus, canalele de știri ne bombardează cu anunțuri de tip: restricții de circulație, închiderea școlilor, interzicerea adunărilor, scăderea indicatorilor economici, distanțare socială, șomaj, interdicții de călătorie, anularea competețiilor sportive…
Începi să te simți din ce în ce mai speriat, mai temător, mai mic, mai incapabil, mai panicat, mai izolat, mai fără speranță?
Urmărirea asiduă și excesivă a mediilor de comunicare, dar și reducerea la minimum a informațiilor privind acest virus, nu constituie metode tocmai bune de a te proteja! Tocmai pentru că te expui la suprasolicitări și reacții excesive sau confruntări cu incertitudinea. Cheia unui echilibru psihic, în aceste momente, este să rămâi cât mai calm și funcțional. Cum?!
Implicându-te constant, asumat, în a da o ”notă de normalitate” și confort comportamentelor cotidiene actuale: nu mă pot întâlni cu prietenii, dar pot socializa cu ei telefonic sau on-line / nu mai am activitate profesională obișnuită, dar îmi pot structura și asuma anumite sarcini pe care să le ”execut” într-o manieră și abordare cât mai profesioniste, chiar dacă le îndeplinesc în dormitorul personal.
Prin controlul fluxurilor de gândire și decizie: analizează, dacă virusul este cel care te sperie sau schimbările drastice pe care le provoacă / în loc să spui „mă voi îmbolnăvi” spune „mi-e teamă că o să mă îmbolnăvesc” / nu încerca să eradichezi sau să ignori sentimente precum teama sau frustrarea, ci încearcă să ți le descrii pe măsură ce le experimentezi.
Dezvoltând noi obiceiuri de rutină: citit, gătit, studiat, exerciții fizice, activități ludice, socializare on-line.
În momentul în care aceste metode tot nu îți aduc confortul psihic sperat, îți recomand cu mare încredere să apelezi la ajutorul unui psiholog sau a unui psihoterapeut. Nu va face o vrajă să îți dispară toate trăirile mai puțin plăcute, dar te va ghida să știi cum să le abordezi și manageriezi.
Pentru că întotdeauna există o posibilitate!