Reperul de psiho…

”Tu chiar crezi că dacă o să mă focusez mai mult pe aspectele mele pozitive sau cum spui tu: dacă îmi asum ca fiind parte din mine aceste aspecte, o să mă simt mai bine?” (întrebare extrasă dintr-un proces psihoterapeutic al Cristinei… mulțumesc!). De fapt, e o întrebare care apare des în cabinetul meu când explic oamenilor că psihoterapia nu se referă exclusiv la tulburări, tensiuni, dezechilibre psihologice sau variate probleme existențiale, analiza traumelor, gestionarea emoților negative sau identificarea de vulnerabilități și relații toxice. Psihoterapia se focusează și pe dezvoltare: de competențe, atitudini, caracteristici sau abilități, pe structurarea și întărirea afectelor pozitive, pe asumarea punctelor forte din viața fiecăruia, pe creștere…

Și ca să răspund clar la întrebare, pot menționa faptul că foarte mulți specialiști în neuroștiințe subliniază (pe baza unor ample cercetări) că persoanele care își identifică și își asumă punctele lor forte vor fi mai antrenați în a și le utiliza în orice situație de tip provocare cu care se confruntă. În plus, acest fapt îi predispune în a fi mai puțin stresați (conștientizarea faptului că dețin în bagajul personal anumite ”instrumente” de succes pare să creeze un tampon în fața efectelor negative ale stresului și traumei, resimțite de alte persoane). Totodată, susținerea punctelor forte ale caracterului este legată de o serie de comportamente sănătoase, inclusiv a duce o viață activă, a desfășura activități plăcute și a avea un echilibru sănătos în comportamentele de hrănire sau de odihnă.

Nu în ultimul rând, autoexaminarea pozitivă și consolidarea punctelor forte sunt deosebit de utile atunci când învățăm ceva nou sau ceva despre care se credem că este dificil, determinând o percepție ridicată de autoeficacitate și control.

„Căutăm des putere şi încredere în afara noastră, dar acestea vin dinăuntru… dintotdeauna.” (Anna Freud)