De puțin timp mi-am dezvăluit una din preocupările mele îndrăgite: a scrie. Preocupare care a început ca un hobby personal, dar care, sub imboldul unor oameni dragi, tinde să devină public. Mulțumesc pentru încredere! Acum, întrebarea cea mai des primită este ”Adi, ai emoții privind cartea / lansarea aceasta?” Iar răspunsul automat este: absolut! De ce oare? Păi, hai să vedem de fapt ce înseamnă emoțiile de debut / la începutul unei noi activități / la startul unei noi etape de viață, dezvoltare?

Emoțiile joacă un rol esențial în modul în care ne trăim viața, dar, pe de altă parte, nu toți teoreticienii sunt de acord cu privire la modul de clasificare a emoțiilor sau care sunt de fapt emoțiile de bază. Așadar, pot sublinia de la bun început că și cocktailul de emoții resimțit de către cineva în fața unui nou început poate varia în funcție de persoană și de contextul specific. Totuși, încerc să evidențiez câteva concepte definitorii în structurarea acestor emoții:

  1. conceptul de ”necunoscut”: un nou start implică o zonă de impredictibilitate și incertitudine; mulți dintre noi resimțim în astfel de situații un amestec de excitare cu teamă, resimțit destul de pregnant.
  2. conceptul de ”speranță”: deși necunoscutul ne irită, în spatele unei noi acțiuni personale se află și așteptarea a ceva din domeniul de ”bine”… sperăm; ceea ce ne dă energie pentru acțiune!
  3. conceptul de ”experiență”: orice lucru / context / cadru / comportament nou va fi influențat de experiențele anterioare (chiar dacă acea experiență are comun doar câteva aspecte tangențiale cu ce estimăm că va fi); cu cât experiențele sunt mai pozitive cu atât mai entuziaști vom aborda noul;
  4. conceptul de ”sine”: în momentul în care cunoașterea, imaginea și încrederea în sine sunt calibrate conform, vom putea face față mult mai facil unui nou început;
  5. conceptul de ”suport”: identificarea și conștientizarea unor factori, elemente (și mai ales!) persoane de suport vor reduce teama noului și pot crește nivelul de încredere și asumare.

Personal, actualmente, mă bazez cu precădere pe suportul pe care îl simt lângă mine în acest debut. MULȚUMESC!