Reflectarea Sinelui
”Adi spune-mi, te rog, o definiție, așa mai clară a conceptului ”Sine” și importanța lui…” (mersi mult de această provocare! Vali, sper să fiu cât se poate de clar și explicit).
Conceptul de „Sine” se referă la percepția unui om despre el însuși. Sau mai clar la ceea ce simte un om că îl definește pe el ca persoană distinctă de cei din jurul său. Acest concept atât de abstract și complex totodată cuprinde elemente precum: identitatea personală, personalitatea, valorile și convingerile sau experiențele de viață.
Toate aceste aspecte reflectă o anumită imagine personală pentru fiecare dintre noi, dându-ne unicitate și individualitate față de alte persoane. Iar în momentul în care suntem atenți, conștienți și deschiși la propriile gânduri, emoții și comportamente (adică suntem autoconștienți) putem să înțelegem mai clar cine suntem, care sunt rolurile noastre existențiale sau cum putem să ne dezvoltăm mai mult. Altfel spus, acest proces implică o analiză a modului în care ne raportăm la noi înșine, la ceilalți și la lumea din jur, putând fi un instrument puternic pentru dezvoltarea personală și creșterea stimei de sine, permițându-ne să ne cunoaștem mai bine, să ne setăm obiective realiste și să luăm decizii aliniate cu valorile noastre.
Ideal, reflectarea personală nu se rezumă doar la evaluarea aspectelor negative sau problematice ale Sinelui, ci și la recunoașterea și încurajarea aspectelor pozitive. Și, poate, aici e unul dintre rolurile fundamentale ale unui psihoterapeut: de a susține, îndruma, ghida o anumită persoană (aflată într-un moment mai dificil al existenție sale) spre o analiză și conștientizare cât mai realistă a Sinelui, pentru a aduce claritate, direcție și dezvoltare în viața acelei persoane.