Adi, sunt mamă de adolescenți. Te rog explică-mi ce înseamnă, în esență, o rețea socială… Nu înțeleg cum aceste rețele sociale au așa o putere de influență asupra copiilor, tinerilor… (Mulțumesc Lili pentru încrederea că pot să te clarific cu acest mare semn de întrebare!!!)
În primul rând trebuie să subliniez că sunt doar un mic novice în a cunoaște și utiliza astfel de rețele. Dar pot încerca să structurez un punct de vedere legat de rolul lor și de apetența pe care o determină (mai ales) în rândul tinerilor.
Fie că vorbim de clasicele Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Pinterest sau de mult mai actualele SnapChat, Discord sau Tik-Tok (și muuulte muulte altele) e important să încercăm să definim pe scurt ce este o rețea socială. O rețea socială este o platformă care pune în contact anumiți oameni. Iar scopul primordial la momentul creării acestor platforme a fost tocmai de a simplifica modalitățile de comunicare interumană. Aceste rețele sociale vizează, de regulă, anumite caracteristici comune ale participanților săi: aspecte profesionale, interese personale, structuri valorice (de identitate, politice, culturale) etc. Odată cu dezvoltarea internetului și a tehnologiei digitale, aceste rețele sociale oferă dincolo de comunicare și conexiune, un flux imens de informații structurate sub forme de texte, imagini, videoclipuri sau alte elemente media. Sau toate combinate. Ce oferă acest bagaj de informații? Tocmai posibilitatea și libertatea fiecărui utilizator de a-și identifica / asuma / crea / promova / căuta anumite grupuri sau comunități pe baza unor interese sau caracteristici similare cu ale sale.
Urmarea ?!
– comunicare – conexiune: proces mult mai ușor, liber, instant, necenzurat
– creare de comunități: dinamice, tangibile, măsurabile
– partajare de informații: indiferent de gradul lor de utilitate / veridicitate / consens / legalitate, schimb de idei și experiențe
– reclamă: brand, promovare afaceri, carieră, publicitate
– activism: de orice nivel social de la micro-comunitar la internațional, privind orice subiect: politic, cultural, religios, naționalist, juridic etc
– distracție: divertisment, filme, pasiuni, hobby-uri, fotografii, jocuri
Observăm multe lucruri pozitive. (promit să revenim într-o discuție viitoare la analiza aspectelor mai puțin bune!).Tocmai de aceea, consider eu, că aderă oamenii la aceste forme de socializare. De ce aderă mai ales tinerii? De ce aceste rețele sociale au atâta importanță și valoare pentru tineri, adolescenți și chiar copii? Părerea mea este tocmai pentru că reprezintă o metodă nouă, revoluționară (pe care, noi adulții nu am avut-o la dispoziție!). Altfel spus generațiile tinere din ziua de azi cresc în acest context comportamental încât îl asumă ca un dat firesc fără de care le este greu să se desfășoare.
Ce recomand în cadrul cabinetului meu de psihoterapie?
Asumarea faptului că utilizarea echilibrată a rețelelor sociale poate fi benefică pentru dezvoltarea socială a copiilor și tinerilor. Mai ales dacă reușim să păstrăm echilibrul utilizării acestor rețele. Să nu uităm că orice exces poate provoca mult rău (nu putem trăi fără apă sau oxigen, dar și excesul oricărui astfel de element pot dăuna grav sănătății). Echilibrul ca timp alocat, ca limite de cunoștințe sau de adevăr absolut, ca specific de vârstă, ca mod de combinare cu alte forme de relaționare și comunicare…