În sfârșit primăvara ne oferă tot mai multă căldură, lumină și verde. Ne place tot mai mult să ieșim din apartamentele sau birourile noastre în plimbări, drumeții, escapade pe străzile orașului, alei de parc sau poteci de pădure. Poate tocmai de aceea am primit și această întrebare exact acum: ”Adi, e adevărat că mișcarea poate avea efecte similare medicamentelor antidepresive?” (Mersi Mihai de întrebare!)

Da, este perfect adevărat. Studiile de specialitate arată că exercițiile fizice regulate pot avea efecte similare cu cele ale medicamentelor antidepresive în tratarea depresiei ușoare sau chiar la depresia moderată. Cum de se poate întâmpla acest lucru? Exercițiile fizice cresc nivelurile de neurotransmițători precum serotonină și dopamină în creier, care sunt implicate în reglarea stării de spirit. În același timp, exercițiile fizice reduc concentrația de cortizol, care mai este cunoscut și ca hormonul stresului, îmbunătățind substanțial calitatea somnului.

Mulți oameni care suferă de depresie au raportat îmbunătățiri ale stării de spirit și ale nivelului de energie după ce au început să facă exerciții regulate. Poate, într-adevăr exercițiile fizice nu sunt întotdeauna suficiente unilateral pentru tratarea unei depresii, dar pot fi o componentă importantă în gestionarea simptomelor și în menținerea unei stări de bine emoțională.

Chiar și la un nivel minimal, un exercițiu fizic, va crea un mediu și context nou care poate deturna gândurile intruzive și starea de anxietate și disconfort specifice episoadelor depresive.