”Adrian, știu de termenul acesta ”zona de confort”, dar, uneori, am probleme în a-mi găsi acest loc.” (mersi Laura!).

Înainte de a identifica acei factori care ne structurează zona de confort, vreau să încerc să definesc acest complex concept. Zona de confort descrie o stare / dimensiune mentală în care o persoană se simte în siguranță, confortabilă și relaxată. În această zonă, oamenii simt că dețin controlul situației, fapt care le oferă o senzație de siguranță și confort. Zona de confort este extrem de specifică și personală pentru fiecare dintre noi, putând fi determinată de activități, comportamente, cadre sociale, rutine sau relații care sunt familiare și predictibile pentru acea persoană.

Revenind la situația în care, uneori, simțim că nu putem / știm cum să ne asumăm sau cum să ne identificăm acest spațiu de confort, trebuie să subliniem faptul că fiecare om își definește zona de confort pe baza unei combinații unice de factori personali, emoționali și circumstanțiali. Analizând în general, putem totuși să enumerăm câteva criterii care pot influența definirea zonei de confort:

  1. Obișnuința: Oamenii se simt în siguranță și confortabil în situațiile și activitățile cu care sunt familiari. Lucrurile pe care le fac în mod repetat devin parte din zona lor de confort.
  2. Abilitățile și cunoștințele deținute: Oamenii tind să se simtă în confort atunci când folosesc abilitățile și cunoștințele pe care le au deja. Testarea unor lucruri noi sau a unor provocări poate să ne îndepărteze temporar din zona de confort chiar dacă presupune dobândirea de abilități sau cunoștințe noi.
  3. Rutina și predictibilitatea: Oamenii se adaptează ușor la rutină și la lucrurile care sunt predictibile în viața lor. Schimbările neprevăzute sau imprevizibile pot provoca anxietate și pot ieși din zona de confort.
  4. Experiențele anterioare: Experiențele anterioare pot influența modul în care oamenii își definesc zona de confort. Starea de bine emoțională este importantă pentru definirea zonei de confort.
  5. Obiceiurile și preferințele personale: Preferințele individuale și obiceiurile personale pot influența ceea ce o persoană consideră confortabil sau inconfortabil. Ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta.

Chiar dacă zona de confort oferă acea senzație plăcută de siguranță și ”bine”, rămânerea prelungită în această zonă poate împiedica creșterea și dezvoltarea personală. De multe ori, progresul și realizările personale apar atunci când ieșim din această zonă și ne confruntăm cu noi provocări sau experiențe. Ideea de a ieși din zona de confort implică să facem lucruri noi, să ne asumăm riscuri și să ne dezvoltăm abilitățile și cunoștințele în mod continuu. Acest lucru poate fi înfricoșător sau inconfortabil la început, dar conduce la creștere personală, învățare și satisfacție pe termen lung.