Grupuri de suport/ dezvoltare personala
Grupuri de suport
Grupurile de suport sunt oferite ca un cadru spațiu-timp în care mai mulți oameni se pot reuni pentru a-și împărtăși poveștile, experiențele și viețile.
Unele astfel de grupuri sunt conduse de la egal la egal de către grupul în sine, în timp ce altele sunt conduse de un psihoterapeut.
Inițial, aceste grupuri au fost gândite la un mod care ajută la reducerea izolării și a singurătății.
Actualmente, cultura și practica din domeniul sănătății mentale subliniază faptul că sprijinul ”orizontal” este un instrument util care poate susține dezvoltarea psihică și chiar recuperarea după anumite situații cu potențial traumatic.
Cum funcționează exact grupurile de suport?
Atunci când te confrunți cu o problemă, primii oameni către care te îndrepți sunt adesea prietenii sau membrii ai familiei. Dar, deseori, acești oamenii importanți din viața ta vor fi mai concentrați să-ți dea sfaturi decât să te asculte, să audă ce ai de spus. Și, astfel, lipsiți de nevoia noastră de a fi ascultați, alunecăm ușor în credința că nu suntem înțeleși sau că ne luptăm singuri. O soluție benefică în acele momente ar fi să stai de vorbă cu alte persoane care au de-a face cu aceleași tipuri de probleme.
Astfel, grupurile de sprijin ne ajută să vedem că există alții care s-ar putea confrunta cu situații similare și care, la rândul lor, ne pot ajuta să ne îmbunătățim.
Grupurile de suport sunt deschise pentru oricine, dar sunt adesea concentrate pe subiecte specifice (adică depresie, familie, divorț, dependență, probleme medicale etc.).
Dacă te afli în căutarea unui grup de suport în care să întâlnești oamenii care se confruntă cu anumite probleme similare ție, contactează-mă.
După un contact direct în care o să ne cunoaștem o să-ți pot răspunde la întrebarea dacă, momentan, coordonez un grup de suport potrivit ție. Dacă nu, o să găsim o soluție pentru că întotdeauna există o posibilitate!
Grupuri de dezvoltare personală
Zi de zi ne dezvoltăm. Pe baza unor experiențe continue indiferent de gradul de satisfacție pe care ni le oferă acele evenimente. În general, acest proces al dezvoltării personale ne ghidează într-un mod suav, neconștientizat pe deplin. Simțim că ne dezvoltăm într-un mod natural fără să facem ceva anume. Dificultăți pot apărea însă, în acele momente în care anumite schimbări ale mediului tău (social, fizic, familial) nu sunt întocmai ușor de acceptat prin prisma emoțiilor negative pe care le pot declanșa. Atunci apare distinct ideea nevoii de dezvoltare personală.
Atelierele de dezvoltare personală propun tocmai întâlniri de grup (4-6 persoane) care au ca obiectiv principal nevoia de a se dezvolta. Iar psihoterapeutul care coordonează astfel de grupuri va ținti teme specifice precum relațiile interpersonale, managementul stresului, comunicarea asertivă, dobândirea unui mai bun control emoțional.
Adevărul este ca atunci când accepți și cauți schimbare pentru tine, ești mult mai capabil să accepți și să te adaptezi la schimbările neașteptate aflate în afara controlului tău, fie bine sau rău, fie schimbarea pe care ai adus-o din dezvoltarea personală. Cu o atenție concentrată pe cunoaşterea profundă a ceea ce suntem sau căutarea personală a sensului vieții, ești mai probabil să fii fericit și îndeplinit cu realizările tale și vei fi mai apt să faci față unor emoții negative care pot apărea.
Dacă te afli în căutarea unui grup de dezvoltare personală, contactează-mă. După un contact direct în care o să ne cunoaștem o să-ți pot răspunde la întrebarea dacă, momentan, coordonez un grup de dezvoltare personală potrivit ție. Dacă nu, o să găsim o soluție pentru că întotdeauna există o posibilitate!
Scopul atelierelor este facilitarea dezvoltării personale, oferind un cadru pentru dobândirea de cunoștințe și instrumente practice, aplicabile în viața de zi cu zi pentru creșterea echilibrului interior.
Dezvoltarea personală se concentrează pe o temă agreată în prealabil. Față de terapie, care se concentrează exclusiv pe persoana ta, atelierele de dezvoltare personală sunt mult mai structurate, cu parte practică, exerciții, teme de gândire. De asemenea, dezvoltarea personală se hrănește și din interacțiunea participanților.
Ceea ce înveți și aplici la dezvoltarea personală se va răsfrânge asupra celor din jur. Capacitatea ta mai bună de a te înțelege, de a fi autentic, asertiv sau încrezător în sine își va pune o amprentă pozitivă asupra vieții.
- Variantele acestui tip de serviciu: în cadrul cabinetului de psihoterapie sau online, pe baza unor programări prealabile.