0788 233 800 psiholog@adibratu.ro

Terapie de susținere și recuperare pentru persoane cu dizabilități

Experiențele noastre cu dizabilitatea ne confruntă cu realitatea.
În general, dizabilitatea fizică ne evidențiază fragilitatea corporală, iar dizabilitățile psihice sau mentale ne oferă o viziune a suferinței cognitive și emoționale.
Pentru persoanele care se confruntă cu astfel de impedimente există, din punct de vedere psihologic, multiple abordări clasificate în două mari categorii: terapii de susținere și terapii de stimulare sau recuperare.
Toate aceste forme se concentrează per-ansamblu pe sporirea independenței și a capacităților individuale ale persoanelor cu astfel de probleme.
Abordarea este complexă pornind de la exerciții de tip reducerea deficitelor de procesare senzorială, până la medierea unor sarcini cotidiene precum îmbrăcarea, cumpărăturile sau scrisul.
Terapeuții oferă tehnici practice pentru a menține sau îmbunătăți independența în activități de îngrijire de sine, de muncă sau de școală, sociale și de agrement, tinând cont de variabilele personale ale persoanei cu care lucrează.

Personal, am acordat, independent sau sub coordonarea unor specialiști, programe terapeutice de susținere și/sau recuperare psihologică unor persoane cu diagnostice precum:

  • tulburări din spectrul autist
  • deficiențe senzoriale
  • mutism electiv
  • ADHD
  • tulburare opozantă
  • sindrom Down
  • dizabilități neuro-locomotorii
  • tulburări de conduită sau de adaptare.

La fiecare astfel de abordare am colaborat cu mediul familial al persoanei afectate, alți profesioniști interdisciplinari și/sau multidisciplinari tocmai pentru a extinde oportunitățile de dezvoltare și a facilita funcționarea și incluziunea acelei persoane în comunitate.

În momentul în care tu sau unul dintre membrii familiei tale vă aflați într-o astfel de situație și doriți o terapie de susținere sau de recuperare, mă poți contacta. În funcție de specificitatea problematicii de sănătate, o să ofer îndrumare, mediere, consiliere sau terapie. Voi ajuta şi susţine pentru că întotdeauna există o posibilitate!