”E adevărat că folosim doar circa 10% din capacitatea creierului nostru?” (mulțumesc Andrei – 10 ani – de întrebare!)

Foarte multă lume crede, chiar și în prezent, în acest mit ”al celor 10 (maxim 20) de procente”. În plus, acest mit avea și un corolar care enunța faptul că persoanele cu o capacitate mentală mai apropiată de 100% din capacitatea creierului pot avea anumite abilități precum telechinezie, teleportare, levitație, citirea gândurilor sau chiar controlarea personalității altor persoane. În fapt este vorba de un alt mit. Pe deplin utilizat de industria cinematografică sau artele ”fantasy”…

Adevărul este că, de fapt, ne folosim întregul creier cu toată capacitatea sa. Toate ariile creierului au câte o funcție (cel puțin câte una) și noi apelăm la aceste funcții pe parcursul întregii noastre vieți. Când mergem, mâncăm, învățăm, scriem, jucăm ori privim fotbal sau dormim.

Printr-o sumedenie de analize și aparatură imagistică de înaltă fidelitate, se poate vedea creierul la treabă. Și se poate observa cum diferite zone ale creierului se activează chiar și în timpul celor mai simple mișcări ale corpului. Nu folosim toată capacitatea creierului la fiecare moment al zilei sau activități personale, dar asta în nici un caz nu înseamnă că folosim doar 10% din capacitatea acestuia.