Iertarea este un concept dificil, iar înțelegerea lui ne poate învăța mai multe despre propria noastră viață…

Cu toții suferim răni și situații dureroase create, induse, provocate, susținute, mediate de anumite persoane… Greșelile sunt ușor de făcut, dar iertarea nu este la fel de ușoară. Iertarea poate fi ultimul lucru din mintea noastră când cineva (ne) face ceva neplăcut, cu sau fără intenție. Totuși, iertarea nu este doar pentru celălalt – este esențială și pentru propria noastră bunăstare. Inițial, s-ar putea să ne simțim răniți și copleșiți de un val de emoții negative, iar acest lucru este natural. Cu toate acestea, dacă reținem aceste emoții negative prea mult timp, acesta pot avea un impact defavorabil asupra vieții noastre.

Dacă alegem să iertăm, putem experimenta o modalitate de a ne elibera stresul și emoțiile negative asociate cu memoria incidentelor trăite. A ierta nu înseamnă că uiți experiența. De asemenea, nu înseamnă că tolerezi ceea ce s-a întâmplat sau minimizezi durereea. Nu este un semn de slăbiciune să ierți. Iertarea nu poate fi forțată – este o alegere pe care trebuie să o faci singur. Iertarea necesită curaj și mult efort și răbdare. Este adesea un proces lung și dificil, pentru a putea avansa dintr-un trecut dureros. Faptul de a ierta este acela de a ne da seama că menținerea mâniei și a resentimentului nu mai are aceeași greutate asupra noastră. În loc să vedem ceva în ecuația ”bine sau rău”, începem să vedem lucrurile cu deplină acceptare, așa cum sunt, oricum ar fi.

Fără a nega dreptul și oportunitatea de a simți sentimentele de rănire și durere, iertarea ne îndepărtează de trecutul trăit pentru a testa viitorul dorit…

Fără a particulariza momentul pe care îl trăim zilele acestea (în cadrul marilor sărbători spirituale, oamenii sunt mai atenți la a fi buni, morali, etici) vă propun să începem să ne gândim la iertare și la modul în care o putem încorpora în viața noastră… Nu trebuie să așteptăm momente deosebite importante pentru a ne arăta iertarea, cu atât mai mult cu cât, uneori persoana pe care trebuie să o iertăm cel mai mult este propria persoană.