Campaniile de vaccinare sunt în plină derulare și par să dizolve încet-încet din filtrele negative cu care pandemia actuală a încărcat viitorul. Deși ne asumăm clar faptul că ”mâine” ne este intangibil ”astăzi”, o întrebare apare din ce în ce mai constant în discuțiile noastre: „ce îți dorești / ce îți e dor să faci în viitorul apropiat / după ce mai trece nebunia asta?” Suntem obișnuiți să (ne) facem rezoluții în momente de tip ”început” (la aniversări, de revelion), și, acum, pare că ne apropiem de un nou start al vieții.

De ce avem această nevoie de rezoluții și planificări sau pe ce se bazează rezoluțiile? Când suntem ocupați să navigăm în viața de zi cu zi, poate fi ușor să uităm de obiectivele noastre mari, pe termen lung. S-ar putea să ne simțim în derivă – că nu ne îndreptăm spre nimic important, că viața trece pe lângă noi… În astfel de momente putem vedea cât de important este să avem astfel de rezoluții direcționate spre anumite scopuri semnificative pentru noi. Identificând ceea ce este cu adevărat important pentru noi, și stabilind anumite obiective ca atare, vom ști unde să ne concentrăm atenția, energia, timpul, resursele persoanle. Cu cât viziunea personală a viitorului / scopul este mai clar (auto)definit, vom observa și distragerile care ne induc în eroare și vom elimina comportamentele care sunt în conflict cu obiectivele noastre. Acest proces poate fi provocator, dar profund satisfăcător.

O viziune personală ne oferă speranță pentru un viitor mai bun. De asemenea, dă sens anumitor activități în care ne dedicăm, mai ales în momentul în care facem analiza pe termen lung. Procesul de identificare și asumare a unei viziuni și perspective de viață ne face să fim persoane determinate, cu un obiectiv final clar. De asemenea, acest fapt contribuie la settingul de echilibrul și evitarea epuizării. Paradoxal poate, acest lucru se va realiza tocmai prin faptul că o perspectivă de viitor ne va determina să ne depășim limitele prezentului și să nu intrăm într-o zonă de confort. Ne va obliga să facem lucruri pe care altfel nu le-am fi făcut. Ne va ajuta să ne construim o viață prin proiectare și nu din întâmplare sau rutină.

Cum ne construim o viziune de viață, în deplin acord cu noi înșine? Simplu: identificându-ne realizările din trecut (în orice aspect al vieții noastre: sănătate, carieră, relație, educație, familie). Astfel devenim conștienți de punctele noastre forte care, la rândul lor, ne conduc la încadrarea unui obiectiv care este sincronizat cu capacitățile noastre. Bineînțeles că la fel de important este modul în care vom căuta să atingem acest obiectiv. Vom resimți bucurie când viziunea urmărită este și sincronizată cu valorile și principiile noastre.

În final, îmi permit să vă destăinui o practică folosită în cabinetul meu psihologic în momentul în care anumite persoane se plâng că nu pot să-și întrevadă sau să construiască o perspectivă personală viitoare de a fi. Îi rog să se gândească la o persoană dragă, importantă pentru ei. Și apoi să încerce să ajute această persoană să își construiească propria viziune de viitor. Una dintre cele mai rapide metode de a avea rezultate este să ajuți pe cineva să aibă rezultate.

Și nu în ultimul rând îi rog să se gândească la ce vor si își doresc pentru ei, și să elimine din gândurile lor tot ce nu vor să li se întâmple.