S-au anunțat și au debutat câteva măsuri de relaxare. Nu sunt primele. Au mai existat astfel de inițiative, dar fiecare etapă de acest fel nu a fost de lungă durată, noi și noi restricții reinstalându-se ulterior în vederea limitării numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-Cov-2. De data aceasta, însă, toate aceste libertăți par a fi restabilite pentru o perioadă mai îndelungată. Poate chiar permanent?! Pe baza procesului de vaccinare sunt perspective tot mai încurajatoare de a ne reîntoarce la viața de dinaintea pandemiei.

”Dinaintea pandemiei”, exista un anumit mod de viață, resimțit ca fiind ”normal” cu spiritul și doleanțele noastre. Fie că ne plăcea sau nu, trăiam într-o lume în care ecuația dezvoltării noastre era destul de predictibilă, bazată pe nivelul fiecăruia de efort și disponibilitate. Odată cu pandemia, dintr-o dată am realizat cât de fragil era totul. De la asigurarea cumpărăturilor esențiale până la menținerea relațiilor sociale. De la menținerea stării de sănătate la libertatea de a călători sau a circula. În acest context fiecare din noi s-a adaptat (mai facil sau mai greoi) și a dezvoltat activități diverse pentru a face față presiunii pandemice. Eu, de exemplu, în ampla reorganizare a activității mele, am început să fiu atras de a face fotografii. La orice aspect sau detaliu din natură, sau la edificii istorice. Și, săptămânal, am început să-mi împărtășesc un gând comunității mele online. Un gând despre anumite concepte de viață și dezvoltare, în acord cu spațiul și timpul pe care îl consumăm. Săptămâna aceasta ”gândul de luni” aniversează un an. Un an de contact cu o mulțime de cititori și urmăritori. MULȚUMESC! Aniversez alături de voi.

Aniversare. Când auzim acest cuvânt, cei mai mulți dintre noi ne gândim de obicei la ocazii de sărbătoare, vesele. Poate ne vin în minte imagini cu prăjituri dulci, șampanie, flori, mese frumoase sau vacanțe. Dar se întâmplă și situații când aniversarea marchează experiența a ceva dificil și servește ca un memento pentru o zi de naștere care nu a fost sărbătorită, o experiență dificilă sau un eveniment traumatic. Oricare ar fi momentul aniversar, există de obicei în mintea noastră, un „înainte” și un ”după”. Aniversarea este, în fapt, o colecție de sentimente, gânduri sau amintiri care apar la o dată sau în jurul datei care marchează un eveniment semnificativ. S-ar putea să ne simțim agitați, nerăbdători, veseli, triști, iritați, anxioși, blocați din punct de vedere emoțional sau hiperventilați, iar o incursiune rapidă în calendar ne va conecta această stare emoțională la un eveniment din trecut. Pe măsură ce data se apropie, amintirile încep să se cristalizeze iar emoțiile ne conferă ecoul anual.

Personal, odată cu fiecare aniversare, am o abordare mai specială (care cred că se adaptează foarte bine în această perioadă dinamică pandemică): ce presupune viitorul meu? O schimbare substanțială / ceva diferit de trecut sau o continuare a ceea ce trăiesc în prezent? Încerc să fiu cât se poate de fidel cu mine însumi și cu experiența mea. Îmi identific și imi asum emoțiile (și pe cele bune și pe cele pe care aș prefera să nu le am). Ziua aniversară va veni și va trece – la fel cum durerea și tristețea sau bucuria și entuziasmul vor veni și vor dispărea. Altfel spus mă umplu de experiența anului trecut și mă pregătesc de cel următor.

Vă mulțumesc, încă o dată, tutoror celor care mi-ați fost alături de ”gândul de luni” un an întreg și vă aștept și pentru perioada viitoare! Sau?!