Ca orice om, si eu îmi caut și construiesc mereu ocazii de a fi bucuros, mulțumit, încântat, satisfăcut, împlinit….altfel spus: fericit. În plus, ca psiholog și psihoterapeut, îmi doresc pentru toți oamenii ca fericirea să devină un standard și nu doar un deziderat. Ca atare, am demarat un ”proiect” săptămânal de citit, analizat și, sper, chiar asumat…Dicționarul de fericire!

Apartenență – Faptul de a ține, de a fi legat de cineva sau de ceva; proprietatea de a fi un element constitutiv al unui ansamblu. (dexonline.ro)

O definiție atât de succintă pentru un concept atât de mare! La ce se referă în fapt acest simț /sentiment de apartenență? Nevoia de a aparține sau de a fi aparținut (cunoscută și sub numele de apartenență), se referă la o nevoie emoțională umană bazală, la fel de importantă ca nevoia de hrană sau adăpost. Și reprezintă trebuința unei persoane de a se afilia și de a fi acceptat de membrii unui grup. Fie că este vorba de familie, o gașcă din colțul străzii, prieteni, colegi, o comunitate religioasă, o echipă sportivă, sau orice grup animat de anumite trăsături comune, oamenii tind să aibă o dorință înnăscută de a fi o parte esențială a unui construct social mai mare decât ei înșiși. Sentimentul de apartenență implică mai mult decât simpla cunoaștere a altor persoane. Se concentrează pe obținerea acceptării, atenției și sprijinului din partea membrilor grupului, precum și acordarea aceleiași atenții celorlalți membri. Psihologia socială subliniază că nevoia de a aparține are un rol important într-o serie de fenomene sociale, cum ar fi reprezentarea de sine și comparația socială.

Personal, susțin teoriile conform cărora nevoia noastră de a aparține este de origine evolutivă: de-a lungul istoriei, oamenii care au reușit să dezvolte relații puternice de grup au avut un nivel crescut de reușită. În plus, apartenența e o nevoie identificată din primele momente de viață: un bebeluș se calmează când este luat în brațe și este atent când i se vorbește. Ca psihoterapeut am observat o altă caracteristică importantă a acestui mecanism psihologic: necesitatea de a aparține unui grup poate conduce, la schimbări masive de comportamente, credințe și atitudini (pozitive sau negative), deoarece oamenii se străduiesc intens să se conformeze standardelor și normelor unui anumit grup vizat.

Unii dintre noi simt o legătură cu toți oamenii din lume, cu întreaga umanitate, alții se conectează doar la câteva resurse umane. Și, indiferent de numărul de mediilor de apartenență, sentimentul acesta îmbunătățește motivația, sănătatea și fericirea! Din păcate, există anumite persoane care se luptă să găsească un sentiment de apartenență, iar singurătatea lor este dureroasă.

O modalitate de a lucra la declanșarea sau creșterea apartenenței este de a căuta moduri în care suntem asemănători cu ceilalți în loc să ne concentrăm asupra modurilor în care suntem diferiți. O altă cale de a ne îmbogăți sentimentele de apartenență este să ne focusăm asupra acceptării celorlalți. Pentru a accepta pe alții și puncte de vedere care nu sunt aceleași cu ale voastre, poate fi necesar să vă deschideți gândurile la ideea că ar putea exista valoare în gândirea tuturor. Puteți găsi adevărul chiar și în cele mai greu de acceptat idei. Acceptarea nu înseamnă acord, dar împărtășirea diferențelor personale și ascultarea altor puncte de vedere creează pace. În fața oportunităților de a fi alături de ceilalți ar fi indicat să ne debarasăm de judecăți. Judecățile construiesc ziduri.

La o cină în care atmosfera nu ne convine sau într-o excursie prea obositoare, putem realiza că mâncarea sau călătoria nu sunt un scop absolut. Conectarea cu alții poate fi mult mai importantă decât zgomotul din restaurant sau drumul plin de serpentine. Sentimentul că aparții unui grup în astfel de momente ne susține pentru a face față emoțiilor dureroase.

Avem nevoie unii de alții. Pentru a ne găsi consolare, suport, înțelegere, încurajare, energie, toleranță, dispoziție…alături de cineva care ne-a înțeles durerea sau ne-a gustat bucuria. Pentru ca poveștile noastre de viață să fie validate. Pentru că experiențele noastre contează!