În viața de zi cu zi, îmi caut și construiesc mereu ocazii de a fi bucuros, mulțumit, încântat, satisfăcut, împlinit….altfel spus: fericit. Și, pentru că îmi doresc ca fericirea să devină un standard pentru cât mai mulți dintre oameni, construiesc un ”proiect” săptămânal de citit, analizat și, sper, chiar asumat… Dicționarul de fericire! De doi ani de zile reuşesc să fac acest lucru şi, deşi mă simt atât de încărcat de războiul de lângă noi, vreau să încerc o nouă pagină de speranţă. De nou, de încredere… de lumină!

lumină = 1.Radiație electromagnetică, emisă de un corp incandescent sau luminescent, care acționează asupra ochilor făcând vizibilă lumea înconjurătoare 2. Sursă, izvor care luminează, (figurativ) tot ce luminează spiritul: lumina filozofiei / credinţei / ştiinţei (dexonline.ro)

Dincolo de definiţia pur ştiinţifică, astăzi, în plină perioadă de Sărbători, mă aplec spre a înţelege mai bine ce poate însemna lumina ca sursă de creştere şi dezvoltare umană.

Lumina – întunericul reprezintă una dintre primele diade antagonice cu care luăm contact în viaţa noastră. Şi adevărul este că lumea, şi, implicit, viaţa noastră, ar fi total altfel decât ceea ce trăim astăzi, dacă am fi lipsiţi complet de lumină. Şi chiar dacă imaginarea unei lumi care trăieşte exclusiv în întuneric nu este ceva imposibil de imaginat, preferăm să nu ne gândim la asta.

De-a lungul istoriei lumina a fost asociată cu binele, în timp ce întunericul a fost privit ca fiind rău. De-a lungul secolelor, divinitatea a fost asociată cu lumina. Acest fapt poate fi explicat tocmai prin faptul că lumina este identificată cu o forța atât de puternică, încât este imposibil de atribuit oamenilor. În plus simbolul luminii joacă un rol fundamental în creație: cel mai celebru citat al Genezei enunţă precum în prima zi a Creaţiei, Dumnezeu a spus: “Să fie lumină!”, iar din acel moment întreg ecosistemul Pământului a depins de lumina de la Soare. În continuarea acestei reprezentări spirituale, lumina s-a transformat şi în simbol al vieții şi continuităţii. Astfel lumina transmite un mesaj incredibil de pozitiv mai ales când viața nu e chiar definită de binele dorit. Constanţa luminii ne oferă speranţă; identificăm că majoritatea lucrurilor din viață sunt temporare, iar o problemă care pare să nu aibă nicio soluție astăzi ar putea părea complet diferită mâine, pe o nouă rază de lumină.

Oamenii folosesc adesea în procesiunile de rugăciune sau meditație anumite obiecte care au legătură cu lumina, cum ar fi lumânările, artificiile, oglinzile sau cristalele: de Crăciun, creştinii împodobesc bradul cu tot felul de luminiţe pentru a simboliza pe Isus Hristos ca naştere a luminii lumii, iar de Înviere aprind lumânări pentru a sugera renaşterea; în timpul Diwali, hinduşii sărbătoresc speranța unor victorii spirituale prin artificii și tot felul de lumânări; sărbătoarea evreiască de Hanukkah mai este cunoscută şi ca Sărbătoarea Luminilor.

Din punct de vedere al fizicii, lumina învinge întunericul, deoarece fotonii din lumină pot risipi întunericul, dar întunericul nu poate risipi lumina. Acest principiu poate fi probat, pur și simplu, intrând într-o cameră întunecată și aprinzând acolo o lanternă. Lumina va fi vizibilă în mijlocul întunericului, chiar dacă există doar o cantitate mică de lumină într-o cantitate mare de întuneric. Același principiu se aplică spiritual, deoarece lumina speranței este întotdeauna mai puternică decât întunericul descurajării și al disperării.

Lumina mai este adesea asociată cu înțelepciunea. Conceptul acţiunii “de a lumina” înseamnă a oferi cunoștințe sau înțelegere. Când oamenii sunt inspirați de idei creative noi, ei spun că “li s-a aprins un bec”, iar dacă cineva surprinde o altă perspectivă asupra unei situații, va spune că priveşte „într-o lumină nouă”. Din punct de vedere cognitiv, lumina reprezintă adevărul, care nu poate fi obturat cu nici o imensitate de minciună.

Concluziv, a ne căuta şi a ne găsi calea în viață, în spiritul luminii înseamnă a ne descoperi propriile valori și principii, dar și a învăța şi a ne lăsa călăuziți spre principalele atribute spirituale: de a iubi, a ierta, a proteja, a face bine, a ajuta, a respecta. Toate acestea în spiritul adevărului şi cunoaşterii!

Să ne inspirăm din lumină pentru a ajunge să trăim în lumină!

P.S. dacă cineva mă întreabă cum să îşi caute lumina, îi pot oferi un model: în filmul de animație “O poveste încâlcită”, mica ]adolescentă Rapunzel este o căutătoare de lumină: fascinată de o pleiadă de lampioane, simte că acestea îi servesc drept călăuză spre a-şi căuta un adevăr şi un sens în viaţă.