… printr-un fericit context, în acest weekend am fost în preajma a o mulţime de specialişti, artişti şi iubitori de flori. Cu amintirea de culori, nuanţe, parfumuri, forme, tonuri, miresme sau texturi atât de unice, vreau să vă propun ca pagina Dicţionarului de fericire să fie despre minunăţiile de lângă noi şi câte ceva desăre influența psihologică a florilor asupra noastră.

Floare = 1. Parte a plantei care cuprinde organele de reproducere și care are de obicei o corolă frumoasă și variat colorată. 2. Orice plantă (erbacee) care face flori. (dexonline.ro)

Fără a intra în specificul biologic a ceea ce înseamnă o floare, cu tot parcursul său de dezvoltare, de la înmugurire până la producerea de seminţe sau fructe, şi uitându-ne doar la ceea ce orice om înţelege în limbaj cotidian ca floare, trebuie să subliniem că florile au fost permanent asociate cu frumusețea, naturaleţea și multe sentimente, fiind un dat atât de natural dar valorificat atât de special de noi şi înaintaşii noştri.

Hai să ne amintim un moment când cineva ne-a oferit flori…sau un moment în care am dăruit altcuiva… Clar că o să rememorăm succint şi cât de bine ne-a făcut să ne simțim acel gest. Cum şi de ce florile au puterea de a ne face fericiți? De ce culorile, formele și formele lor unice ne aduc pozitivitate și vibrații bune?

În primul rând să ne uităm la pricipalele substanțe chimice care determină creierul nostru să fie fericit: dopamina, oxitocina și serotonina. Iar studiile privind creşterea sau primirea de flori subliniază că aceste comportamente stimulează eliberarea acestor trei substanțe chimice. Dopamina este de obicei stimulată atunci când se așteaptă o recompensă. Astfel, dopamina este eliberată treptat atunci când cultivăm sau observăm în mai multe zile o plantă şi se așteaptă înflorirea ei. Oxitocina este stimulată de sentimentele de încredere, atașament sau solidaritate, iar primirea sau oferirea de flori atinge cel puţin unul dintre aceste sentimente. Nu în cele din urmă, serotonina se eliberează când ne este validată importanța socială, şi, prin primirea de flori avem parte şi de astfel de confirmări.

Conform cercetărilor comportamentale efectuate la Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey, prezența florilor declanșează emoții de fericire, sporește sentimentele de satisfacție în viață și afectează comportamentul social într-o manieră pozitivă mult peste ceea ce se crede în mod normal. În acest studiu de circa un an de zile, o echipă de cercetători a explorat legătura dintre flori și satisfacția vieții privind răspunsurile comportamentale și emoționale ale participanților la primirea / oferirea florilor. Iar rezultatele au aratat că florile sunt un moderator natural și sănătos al stărilor de spirit. „Bunul simț ne spunea că florile ne fac fericiți”, a spus dr. Haviland-Jones, coordonatorul cercetării, “acum, şi știința ne arată că florile au efecte pozitive puternice asupra bunăstării noastre emoționale.”

Un alt studiu de la Universitatea din Bretagne a evidenţiat niște observaţii interesante. În primul test, cercetătorii au recrutat un grup de femei pentru a viziona un videoclip cu un bărbat care vorbește despre mâncare. Jumătate dintre femei vizionau filmul într-o cameră cu trei vaze goale, în timp ce cealaltă jumătate stătea într-o cameră cu trei vaze pline cu flori. La finalul videoclipului, femeile au fost rugate să evalueze atractivitatea bărbatului. Poate incredibil, dar bărbatul a fost vazut mai atrăgător de către femeile care stăteau în camera cu flori. Ulterior cercetarea a vizat un test similar, dar a adus femeile într-o sală de așteptare cu un bărbat. Din nou, jumătate din camere aveau flori și jumătate nu. Bărbatul le-a cerut femeilor numerele de telefon, iar 80% dintre cele aflate în camera cu flori s-au conformat, în timp ce femeile din cameră fără flori au răspuns pozitiv doar circa 50%. Autorii studiului au recunoscut clar “încă nu știm exact ce îi determină pe oameni să se comporte diferit atunci când florile sunt prezente, dar este clar că o fac…”

Există încă diferende între cercetătorii care studiază comportamentul uman în prezenţa florilor, principalele opinii fiind: oamenii oferă flori pentru ca acest lucru este o normă socială versus facem cadou flori pentru că vrem să le arătăm oamenilor că ne pasă de ei sau oferim flori cadou pentru că dorim sa transmitem o emoţie sau o idee. Personal (şi profesional) înclin spre a doua variantă. Cu atât mai mult cu cât cultural, florile ne-au însoţit permenent de-a lungul întregii noastre istorii umane. Un înțeles special al florilor a fost atribuit de mii de ani și o anumită formă de floriografie (limbajul florilor) a fost practicată în culturile tradiționale antice din Europa, Asia și Africa. Astfel plantele și florile au fost folosite ca simboluri importante în mitologia, folclorul, religia, sonetele și piesele antice ale grecilor, romanilor, egiptenilor și chinezilor. Odată cu dezvoltarea ştiinţei privind studiul vieții și al tuturor organismelor vii, biologia, interesul pentru floriografie a crescut masiv în timpul secolului al XIIX-lea cu predilecţie în Anglia, Suedia şi Franţa, apărând chiar compendii sau dicţionare privind limbajul florilor, adesea, definițiile derivând din aspectul sau comportamentul plantelor în sine. Semnificațiile din spatele anumitor flori au fost influențate de felul în care oamenii le vedeau sau de modul în care erau folosite. Semnificația sau simbolistica atribuită unor flori era specifică şi variată fiecărei culturi, fiecare floare având asocieri multiple, enumerate în multiplele dicționare florale locale, dar a apărut şi un relativ consens asupra semnificației florilor comune.

Emoțiile noastre sunt atât de importante și, uneori, ne este greu să fim în ton pozitiv datorită stresului, oboselii, stresorilor sau agitaţiei din jurul nostru. Ceea ce e important să ne aducem (cât mai des aminte) este faptul că florile ne pot ridica starea de spirit şi să ne apropie incredibil de mult de stările noastre personale de fericire.