Zilele trecute am citit câteva extrase dintr-un amplu raport al Forului Economic Mondial desfăşurat în octombrie 2020 (probabil subiectul pandemiei atât de acoperitor în acea perioadă, mi-a umbrit lectura temeinică la acea dată a acestui raport?!) şi cel mai tare mi-a atras atenţia faptul că estimările specialiştilor prevedeau faptul că circa 50% dintre toți angajații vor avea nevoie de recalificare până în anul 2025. Această opinie era explicată pe baza “dublei perturbări” a impactului economic al pandemiei și a creșterii fulminante a automatizării. Dacă o să completăm acum şi variabilele legate de structura geopolitică tot mai conflictuală sau de potenţiala resetare a structurii energetice clasice, vom ajunge probabil la opinia că acest procent e subdimensionat. Tot în cadrul acestui Forum a fost schiţat un top 10 al principalelor abilități de lucru pe care am putea să ni le dezvoltăm deja. Fără a sublinia o anumită ierarhizare a acestor abilităţi, astăzi, o să construiesc pagina Dicţionarului de fericire1 pe un astfel de concept, foarte drag mie.

Creativitate = 1. Însușirea de a fi creator; putere creatoare (dexonline.ro)

Şi pentru că Dex-ul ne oferă o definiţie atât de succintă, am apelat mai departe şi la conceptul de creator, aflat în definiţie, care ne este explicat ca cel care creează, produce, făurește (ceva nou sau inedit). Totodată ne sunt oferite o sumedenie de sinonime precum imaginativ, ingenios, inventiv, iscoditor, iscusit, născocitor, făuritor, înfăptuitor, plăsmuitor, realizator. Din această perspectivă creativitate este pur și simplu actul de a face ceva nou. Din punct de vedere psihologic, creativitatea este un proces care implică generarea de idei / concepte noi sau dezvoltarea unor noi asocieri între concepte existente și structurarea acestora într-un produs original.

Există multe teorii şi abordări care sugerează că a fi creativ este un dar dat de Dumnezeu sau ţine doar de o înzestrare biologică, naturală, dar vreau să subliniez că nu se pot ignora influenţele culturii, educaţiei sau a formării pentru acest proces. Creativitatea cuiva este o funcție a dotării naturale, dar şi a susţinerii şi dezvoltării ei.

Deşi pare că este o abilitate “rezervată” doar artiștilor sau designerilor, creativitatea este o abilitate a tuturor, indiferent de statutul profesional, genul, vârsta sau locaţia cuiva. Creativitatea se manifestă atunci când cineva vine cu o idee inovativă sub forma unor soluții sau posibilităţi la anumite probleme (unice, dificile sau de rutină). Astfel, creativitatea poate fi regăsită în fiecare domeniu al vieții, de la modul în care ne decorăm locuința sau ne pregătim micul dejun până la un nou mod de a ne uşura procesul de economisire a banilor sau a putea explica mai bine unor copii cum “funcționează” fotosinteza. Putem fi creativi lucrând ani de zile în căutarea unor soluții noi, sau pur şi simplu identificând spontan o posibilitate pe care cei din jur nu au identificat-o până acum. Creativitatea poate fi văzută în fapt ca o formă vitală de inteligență care îi susţine pe oameni să descopere ceva nou în diverse domenii. Bineînţeles că întreg procesul de creativitate este mult mai larg decât a descoperi nişte idei noi. Creativitatea este acțiune fără de care creatia ar rămâne doar la stadiul de imaginaţie.

A fi creativ înseamnă a avea curiozitate, abilitatea de a observa cu atenție sau de a extrage informaţii relevante din anumite relaţii de tip cauză-efect, o pasiune pentru inovație sau o dorinţă de acţiona într-un mod mai altfel decât până acum. Înseamnă să încercăm ceva diferit! Iar acest lucru ne impune să avem încredere în noi pentru a putea aborda zona de nou şi necunoscut. Cei mai creativi oameni găsesc frecvent modalități de a ocoli obstacolele, pentru că nu le văd ca nişte piedici, ci ca pe nişte oportunități. În esență, creativitatea este un instrument care poate face munca sau rutina mai distractivă, viața mai ușoară, ne poate scuti de plictiseală și ne oferă sentimentul de împlinire.

La începutul vieții noastre, suntem încurajați și chiar învățați să explorăm, să punem întrebări și să fim curioși. Pe baza acestor obiceiuri descoperim rapid bucuria de a fi creativi în descoperirea mediului şi a vieţii personale. Ulterior regulile și reglementările sociale reduc substanţial creativitatea. De asemenea sistemele educaționale ne învață să nu gândim prea diferit, şi să respectăm instrucțiunile și să ne adaptăm unui cadru general. Astfel, acel impuls inițial de creativitate tinde să fie înlocuit de un proces de gândire mai rigid.

Anii 1990 – 2000 au reprezentat un moment de cotitură în recunoaşterea importanței creativității prin observaţia că lumea se schimbă atât de rapid, încât învățarea unui anumit set de abilități și cunoştinţe nu garantează un succes de dezvoltare. Ceea ce ne pregătește pentru larga paletă de provocări a vieţii este flexibilitatea şi adaptabilitatea declanşate de creativitate. Astfel, am ajuns ca de la potenţialul de a fi creativi, astăzi să ni se sugereze că acest mod de a fi ne este imperios necesar.

În încheiere încurajez în a ne folosi creativitatea pentru a crește (apropo: termenul de creativitate provine din termenul latin “creare” care înseamnă a crea, a face, a creşte). Şi chiar dacă iniţial ni se pare dificil (sau inutil) acest proces, exersarea creativităţii ne poate face viața mult mai dinamică, interesantă, fructuoasă și împlinită. Cum putem să ne jucăm cu creativitatea? Simplu: gătind / inventând reţete noi de mâncare, redecorând camera de zi sau biroul de la serviciu, jucându-ne cât mai multe jocuri, căutând trasee noi în drumeţii şi excursii, exersând diverse hobby-uri de pictat, cântat, scris sau grădinărit, imaginând o lume, un mediu sau un context mai ecologic, făcând fotografii din unghiuri cât mai nonformale, testând noi şi noi forme de calcul, organizare sau gândire de tip AI etc. Aplicând gândirea creativă în viața de zi cu zi, inovăm și ne dăm şansa să ne facem viața mai ușoară și mai adaptată.

1 pentru că îmi doresc ca fericirea să devină un standard pentru cât mai mulți dintre oameni, construiesc un ”proiect” săptămânal de citit, analizat și, sper, chiar asumat… Dicționarul de fericire!