Trăim din nou sezonul sărbătorilor de iarnă, una din cele mai frumoase perioade din an pentru majoritatea dintre noi. Ne aranjăm casele şi ne pregătim sufletele pentru a ne înconjura de familie, prieteni, cu bucurie, speranţă, dragoste şi iubire. Şi, tocmai ca un factor energizant suplimentar, pentru a simţi mai intens toate aceste emoţii, ne planificăm, calculăm, analizăm, comparăm, improvizăm tot felul de cadouri şi surprize pentru cei din jurul nostru. În această încărcată şi energică perioadă, pagina Dicţionarului de fericire va încerca să surprindă o părticică din raportul a dărui – a primi.

Cadou = (subst.) 1. Ceea ce se primește sau se oferă în dar. 2. Obiect primit de la cineva sau oferit cuiva în semn de prietenie, atenție; dar (dexonline.ro)

Când vine vorba de a dărui / de a primi un cadou, marea majoritate a oamenilor se gândeşte la sezonul sărbătorilor, la sărbătorirea unor zile de naștere sau la punctarea unor evenimente deosebite din viaţa unui om: absolviri, promovări, căsătorii etc. Oferim cadouri pentru a marca ocaziile importante și a arăta dragoste celor mai apropiați nouă, dorindu-ne ca fiecare astfel de cadou să reflecte cât mai clar emoţiile pe care le avem faţă de destinatarul gestului nostru. Pe de altă parte şi când ne gândim la cadou în sine, nu ne raportăm doar la vorba că “gândul contează”. Cu atât mai mult cu cât vizăm, în special, zona emoţională. Astfel alegerea, pregătirea, cumpărarea cadoului ideal devine o formă de prognozare afectivă: ne imaginăm acel moment în care persoana va deschide cadoul de la noi și sperăm să vedem bucurie şi încântare. Cele mai valoroase daruri, aşadar, vor fi cele care se bazează pe emoţii, dar și reflectă cunoștințele celui care dăruiește: ce îi place și prețuiește el/ea?, care sunt gusturile lui/ei sau ce își mai doreste? Ghicind ce tip de cadou provoacă cea mai puternică reacție emoțională, creăm o experiență. Experienţa care include bucuria inițială de pregătire a cadoului, anticiparea așteptării experienței și, la final, emoțiile de facto din timpul experienței de dăruire.

Pe de altă parte tot procesul pregătirii şi oferirii de cadouri este un demers de mare consum: şi nu ne referim aici la cheltuielile financiare, ci la timpul, spaţiul şi energia rupte din bugetul personal în beneficiul altcuiva. Acesta este în fapt şi principalul motiv pentru care unele persoane nu se simt confortabil în acest comportament de a dărui.

Practica de a dărui se pare că a existat încă de la începuturile civilizației noastre. Cercetătorii au găsit dovezi că oamenii cavernelor și-au oferit pietre cu forme neobișnuite sau dinți de animale unul altuia ca o modalitate de a întări conexiunea socială și de a-și arăta aprecierea. Marea majoritate a primelor triburi umane aveau anumite ritualuri în care erau oferite cadouri pentru a confirma sau reconfirma statutul și averea unui membru important (lider, vânător, preot). Înregistrările timpurii ale istoriei egiptene indică faptul că morții erau îngropați cu bunuri sau cadouri pentru viața de apoi. Scopul acestor cadouri era de a ajuta la protejarea celor decedați în viața de apoi. Grecii antici au oferit și daruri elaborate pentru a exprima emoția, a construi relații și a oferi ajutor emoțional. Cadourile au fost oferite ca semn atât de devotament, cât și de respect. În Evul Mediu, schimburile de cadouri erau o modalitate importantă de a arăta loialitate și de a forma o legătură socială. Zestrea a fost, de asemenea, o modalitate populară de a promova relațiile.

Tocmai şi din toată această istorie a „cadoului”, şi în prezent există atât de multe motive pentru care putem oferi un cadou unei persoane dragi, unui prieten sau unui coleg, dar toate acestea rezumându-se la câteva obiective principale: de a ne conecta cu oamenii, de a forma relații, de a ajuta sau de a stimula un „schimb reciproc” de cadouri.

Încercarea de identificare a cadoului perfect pentru cineva, poate fi o provocare dificilă, dar specialiştii în relaţii umane oferă câteva sugestii bazale:

– adăugarea unei note personale unui cadou este una dintre cele mai bune modalități de a-l face pe primitor sau familia să se umple cu mai multă emoţie la deschiderea cadoului

– primirea unui cadou pe care știi că nu-l vei folosi niciodată este un obstacol…așa că evitarea oferirii unui cadou care nu are rost e esenţială; în momentul în care nu se identifică un scop practic al cadoului se poate insista pe creşterea valorii sentimentale a cadoului, pentru că atingând inima, primitorul va identifica mai uşor utilitatea darului

– a nu se insista pe buget; de foarte multe ori cele mai apreciate cadouri sunt cele simple, ieftine și mai puțin așteptate.

Se spune foarte des că este mult mai bine /important să dăruieşti decât să primeşti un cadou, pentru că, în fapt, gestul de a dărui arată valoarea personală pe care noi o acordăm unei persoane, unei relaţii, unui eveniment…şi asta spune atât de multe despre noi, cei ce dăruim. Corect, dar nu trebuie să uităm un alt aspect. Pe termen lung, nu putem rămâne sănătoși din punct de vedere relaţional şi/sau emoțional fără a accepta, la rândul nostru, cadouri. Minimalizarea actului de a primi sau chiar refuzul de a ne bucura de cadourile de la altcineva ne va perturba acut, predispunându-ne la o anumită “foame” psihologică de emoţii şi relaţii, pe care însă nu vom avea curajul de a le testa. Alternativa sănătoasă este să nu refuzăm și să învăţăm să primim cu înțelepciune, acceptând pe deplin cadourile celor cărora le pasă de noi.

În încheierea acestei pagini, simt nevoia de a insista pe încă un aspect: există multe argumente pentru a oferi / a primi cadouri, iar perioada de iarnă este tradiţional asumată acestui tipar comportamental. Dar oare ce ne împiedică în a oferi un cadou atent cuiva la care ținem fără a avea acest motiv sezonier? Cred cu tărie că cele mai semnificative cadouri sunt cele care sunt oferite indiferent de timp, sezon sau obicei doar pentru că a dărui un cadou înseamnă a dărui din propriul sine. Şi a primi denotă acceptarea unei bucăţi din Sinele altuia. Aşa că, începând cu aceste Sărbători de Crăciun, putem să încercăm să ne facem un nou obicei: de a dărui bucurie din suflet pentru că putem! Şi sigur vom primi la rândul nostru…