De 12 ani, România marchează anual Ziua Culturii Naționale în fiecare 15 ianuarie, data de naștere a incomensurabilului poet național Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene (de exemplu în Spania, Ziua Culturii este corelată cu biografia lui Miguel de Cervantes), cu acest prilej fiind omagiaţi importanţi oameni de cultură, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Ca un mic omagiu adus acestor manifestări, pagina de astăzi a Dicţionarului de fericire vizează exact conceptul fundamental al fiecărei societăţi.
Cultura = (subst.) 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. 2. Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii / totalitatea acestor cunoștințe / nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. 3. Totalitatea vestigiilor vieții materiale și spirituale prin intermediul cărora se reconstituie imaginea unei comunități omenești din trecut. 4. Ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație. (dexonline.ro)
Cultura reprezintă un concept extrem de larg care se referă focusat la obiceiurile, valorile, credințele și practicile unui grup de oameni şi încorporează roluri familiale, ritualuri, stiluri de comunicare, exprimare emoțională, interacțiuni sociale sau orice comportament învățat. Cultura se referă, de asemenea, la stilul de viață comun al unei colectivităţi care include norme sociale, reguli, credințe și valori, de regulă, transmise de-a lungul generațiilor.
Când ne concentrăm asupra semnificației culturii, ne gândim în primul rând la diversitatea limbilor, vestimentaţiei, ritualurilor sociale sau a mâncărurilor din societatea noastră multiculturală, deoarece acele aspecte ale culturii sunt cele mai vizibile și mai ușor de observat. Conceptul de cultură se referă la mult mai mult decât această perspectivă. Foarte mulţi psihologi susţin faptul că tiparele noastre comportamentale, sistemele de credințe şi valori, principiile și modurile de viață sunt derivate directe ale culturii. Şi dacă e greu de înţeles acest principiu, încerc să explic pe scurt cele mai vizibile componente psihologice direct influenţate de cultură:
– cultura noastră determină o dinamică specifică a structurii de gândire prin influențarea directă a percepțiilor personale: modul în care percepem lucrurile este în mare măsură afectat de abilitățile noastre de judecată, atitudinea și emoțiile noastre, dar şi de noțiunile preconcepute; aceste noţiuni preconcepute ne sunt transmise cultural (direct / indirect, voluntar / involuntar) de către anumite persoane din mediul nostru proxim social; astfel etichetarea unui lucru / fenomen / personaj ca fiind bun sau rău, va fi în mod clar influenţat de aportul cultural la care suntem expuşi.
– cultura căreia îi aparținem are un impact direct asupra comportamentului nostru individual, dar mai ales colectiv: dacă valorile unei anumite culturi nu îi învață pe bărbați să respecte femeile, acest lucru se va reflecta în mod natural în comportamentul lor de lungă durată; ceea ce ne promovează cultura noastră afectează modul în care interacționăm social (un alt exemplu concludent ar fi acesta: gesturile noastre, limbajul general al corpului sau distanţa faţă de persoana cu care comunicăm sunt afectate de normele noastre culturale; tocmai de aceea diferența dintre anumite culturi sunt cel mai uşor evidenţiate prin analiza comportamentelor sociale).
– pentru a fi acceptați în cadrul unui grup, avem tendința de a urma ceea ce grupul decide; astfel ne modelăm comportamentul și personalitatea pentru a se potrivi grupului dorit (implict pentru a ne potrivi cu o anumită cultură); pe lângă acest fapt limba, religia, tradițiile, arta, folclorul, obiceiurile noastre, sau alte variabile care fac parte din cultura noastră, joacă un rol major în formarea personalității noastre.
Nimeni nu se naște “încadrat cultural”, dar, fiecare persoană se naște cu o capacitate biologică de a învăța cultura. Unele reguli sunt predate în mod direct prin cuvinte: „ține furculița în mâna dreaptă și cuțitul în stânga”. Alte reguli sunt integrate prin acțiuni directe (de exemplu cât de aproape să stai când vorbești cu cineva). Altfel spus cultura se învață, dar e sigur că nu toţi membrii unui grup vor învăţa / replica fiecare regulă culturală la fel de bine. Unele familii sunt mai legate de tradiție, altele mai puțin, unii oameni sunt conformiști, alţii sunt nonconformisti. În consecință putem sublinia caracterul dinamic şi individual al culturii asupra fiecăruia dintre noi. Astfel, se evidenţează faptul că spectrul culturii nu provine exclusiv din originea etnică, geografică sau lingvistică a unei persoane. Cultura reprezintă un set de valori, care acţionează ca un fundal de dezvoltare al unei persoane.
Pe de altă parte cultura este importantă pentru noi, deoarece ne definește identitatea evolutivă. Cultura ne ajută să înțelegem valorile noastre ancestrale, ne oferă un posibil sens existenţial şi ne face unici (faţă de alte persoane din alte colţuri ale lumii). Tocmai de aceea, importanța conservării patrimoniului cultural constă în securizarea sentimentului de apartenență și unitate pe care acesta ni-l oferă. Moștenirea și tradițiile culturale ne leagă de strămoșii noștri, iar credințele și legile ne ghidează drumul parcurs (sau pe care îl mai avem de parcurs) pentru îmbunătățirea / dezvoltarea vieții noastre.
Fiecare cultură are propriul ei set de valori. Din punctul meu de vedere asumarea valorilor noastre culturale ne oferă o perspectivă simbolică (oarecum spirituală) despre cine şi ce suntem. Valorile culturale ne ajută să ne construim viziunea despre locul de unde ne tragem şi direcţia spre care tindem în dezvoltarea noastră. În plus, să nu uităm că valorile culturale nu sunt doar despre trecut. Ele sunt adesea semnificative în prezent și pentru mulţi oameni din jurul nostru, iar practicarea acelorași valori ne poate permite să ne apropiem mai uşor de cei din jurul nostru. Valorile culturale au un „istoric” de existenţă care ne oferă o sursă puternică de forță și sprijin, permițându-ne chiar să depășim mai uşor anumite momentele tulburi.
Cultura este ca un izvor subteran care (chiar dacă nu ne dăm seama) ne irigă existenţa noastră cu valori, tipare comportamentale, exemple și învățături, modelându-ne percepția, judecățile, gândirea, personalitatea și modalitatea noastră de a fi. Fericirea nu se poate dobândi fără cultură! (Simion Bărnuţiu)