Reperul de psiho…

Zilnic ne confruntăm cu acțiuni sau intenții de a acționa, încadrate de anumite repere de ”bine” sau ”rău”, ”corect” versus ”incorect”, ”etic” – ”imoral” etc. Și, deseori, ne este foarte greu să alegem, să ne hotărâm, să acționăm. Pentru că este foarte greu să (ne) răspundem la întrebarea ”cum să rezolvăm o dilemă morală?” (mersi I. pentru întrebare).

Și pentru a înțelege și mai bine ce înseamnă și cum am putea rezolva o dilemă morală, vă spun că de această problemă se ocupă mulți filosofi de foarte foarte mult timp. Astfel, exemplul clasic pentru o dilemă morală este: „Ai fura o pâine pentru a-ți hrăni familia?” și este cea mai cunoscută concretizare a acestui concept. O astfel de situație presupune că o persoană poate avea un motiv moral pentru a face oricare dintre cele două acțiuni, dar, cel puțin una îi contravine unor standarde etice personale. Aceste standarde etice pot fi definite ca linii directoare, care sunt urmate, pentru a promova valorile umane (de exemplu sinceritatea, încrederea, bunătatea, corectitudinea) dar acestea nu sunt obligatorii și, mai ales, pot fi interpretate.

Fără a putea da un răspuns clar și edificator la această întrebare vreau doar să menționez că filosofia propune câteva abordări clasice, care ne pot ghida spre a depăși o dilemă morală. Abordarea utilitaristă presupune ca o persoană care nu poate să ia decizia ”cea mai buna” să se ghideze spre soluția „ cea mai puțin dăunătoare”. Bineînțeles, calculând nu doar momentul prezent, ci și efectele viitoare. Abordarea corectitudinii subliniază că cea mai bună alegere este cea care respectă drepturile tuturor celor implicați în acea problematică. Astfel apare ideea de ”binele comun” care poate să ne elibereze de presiunea de a rezolva acea dilemă morală într-un mod absolut solitar. Împreună poate reușim mai bine. Nu în ultimul rând abordarea virtuții se bazează pe faptul că acțiunile noastre ar trebui să fie întotdeauna în concordanță cu virtuțile și ghidajele etice pe care le aveam încă dinainte de a apărea această dilemă morală…

Știu că acest răspuns nu poate acoperi pe deplin întrebarea acestui articol, dar închei reperul cu o observație a lui Irvin Yalom (celebru psihanalist, psihoterapeut și scriitor), care subliniază că deciziile sunt atât de dificile pentru că ”pentru fiecare da trebuie să existe un nu…”