Reperul de psiho…

De mai bine de trei ani în fiecare săptămână scriu câteva rânduri într-un mic articol / gând / reper… Și, dincolo de acest exercițiu ”de blog”, am fost tentat a încerca să scriu și mai altfel. Nu puțini oameni m-au întrebat: ”De ce scrii? Ce fel de satisfacție ai când scrii? Ce înseamnă scrisul pentru tine?”

Cel mai rapid răspuns al meu la aceste întrebări se bazează pe corolarul lui ”a scrie”: ”a citi”. Și eu scriu în primul rând pentru că îmi place (enorm!) să citesc. Și totuși, care sunt resursele sau stimulii pentru care unii dintre noi pun cuvinte pe hârtie?

Analizând o sumedenie de cercetări și adnotări autobiografice ale unor autori cunoscuți și recunoscuți, cred că aș putea oferi câteva linii explicative pentru acest proces fascinant și complex.

Scrisul este o activitate extrem de benefică pentru dezvoltarea personală prin:

  1. eliberare emoțională: scrisul poate oferi un mod sigur de a elibera și de a exprima emoții puternice (inclusiv stres, anxietate, tristețe, bucurie), existând chiar un efect terapeutic asupra stării emoționale a autorului.
  2. clarificare a gândurilor: scriind, oamenii pot înțelege mai profund anumite aspecte ale vieții și pot chiar descoperi anumite modalități optime de a integra aceste lucruri în viața lor cotidiană.
  3. auto-reflecție: actul de a scrie încurajează auto-reflecția și auto-descoperirea.
  4. punerea în valoare (sau stimularea) creativității: atunci când oamenii creează prin scris, dezvoltă noi abilități creative și identifică modalități inovatoare de exprimare a ideilor.
  5. stimularea gândirii critice: finalitatea scrierii, potențiala lectură, impune din partea scriitorului o atenție sporită la detalii și la structura argumentelor, contribuind la dezvoltarea abilităților de concentrare și a gândirii critice.
  6. îmbunătățirea stimei de sine: oamenii care se angajează în actul de a scrie și obțin rezultatele scontate prin citirea de către alții a acelor scrieri, vor simți o creștere a stimei de sine și o satisfacție personală unică.
  7. dezvoltarea abilităților de comunicare / educare: prin scris ne împărtășim ideile unui public mai larg decât prin comunicarea verbală; indiferent dacă scriem o postare pe blog, un roman, o poezie sau o lucrare de cercetare, ne angajăm într-o formă de comunicare socială și, ca atare, ne structurăm noi și noi relații interpersonale cu cititorii, care aderă la stilul, valorile sau conceptele noastre; astfel putem împărtăși cititorilor viziuni personale privind aspecte culturale, estetice, sociale, filosofice, politice, educaționale etc… sau pur și simplu perspectiva unică asupra vieții și experienței umane.

Mulțumesc tuturor cititorilor mei, și, vă invit, în curând, să încercați un alt fel de scriere personală!