Reperul de psiho…
”De ce să facem voluntariat ?” Săptămâna trecută am fost invitat la o manifestare, în care am promovat conceptul de voluntariat cu toate urmările și efectele lui (mulțumesc Bianca și Mara pentru această oportunitate!)
Acțiunea de voluntariat se poate defini foarte ușor ca fiind un fel de angajament al unei persoane care donează timp și energie în beneficiul mediului social proxim, comunității, societății. Acest tip de angajament este întreprins în mod voluntar (din absolut proprie voință și fără nici o impunere de participare) și, de regulă, fără nici o așteptare pentru câștiguri financiare. Astfel, un voluntar este cineva dintr-o comunitate care contribuie cu timp sau energie la dezvoltarea propriei comunități.
Există milioane de oameni din întreaga lume care își oferă în mod voluntar timpul și energia pentru atâtea și atâtea cauze dragi lor. Din această cauză există multiple studii care încearcă să identifice din punct de vedere psihologic motivația din spatele voluntariatului: de ce oamenii îi ajută pe alți oameni, pe care altfel nici nu i-ar fi putut cunoaște.
Aceste studii, extrem de variate se focusează pe cinci mari explicații:
– valorile spirituale: multe religii pun accent pe ajutorul altora; ajutarea celor mai puțin norocoși este o mare valoare a creștinismului, iar conceptul de karma din hinduism subliniază că acele fapte bune se întorc la persoana care le-a înfăptuit; cu toate acestea, se constată că nu doar persoanele religioase practică voluntariatul…
– simțul proprietății comune a comunității: unii oameni simt nevoia să facă voluntariat pentru că sunt îngrijorați de comunitatea în care trăiesc sau de care se simt atașați; în astfel de cazuri voluntarii ecologizează o anumită zonă, sprijină un centru social sau ajută la construirea unui nou loc de joacă…
– stima de sine: unii oameni aleg să se ofere voluntari pentru că se simt mai bine cu ei înșiși în astfel de ipostaze; cercetătorii chiar au ipoteze precum faptul că voluntariatul poate prelungi viețile oamenilor, deoarece oamenii sunt legați de legăturile sociale pe care și le dezvoltă astfel; în plus, știm clar că orice contact social eliberează hormonul oxitocină, care ne ajută să gestionăm mai bine stresul…
– nevoia de a-i înțelege mai bine pe ceilalți: pentru unii dintre noi, voluntariatul este o modalitate de a obține o mai bună înțelegere a diferitelor locuri, culturi și oameni; iar cunoașterea acestora nu face altceva decât să ofere mai departe noi valențe de auto-cunoaștere personală și încredere în propriile capacități
– dorința de a învăța, experimenta, proba sau aprofunda ceva nou: există pentru unii oameni acest mod optim și facil de a-și lărgi cunoștințele prin voluntariat, care mijlocește atât relații umane cât și orice aspect de auto-dezvoltare.
Voluntar poate fi oricine! Fie că este mai tânăr sau bătrân, femeie sau bărbat, cu un grad tipic de sănătate sau cu dizabilități, angajat, antreprenor sau șomer, cu nivel de educație mediu sau polispecializat… pentru că fiecare poate face ceva ce alții nu pot face. Unii oameni fac voluntariat de câteva ori pe an, doar când au timp liber, alții își acordă un program regulat de câteva ore pe săptămână, iar unii fac voluntariat în regim de normă întreagă. Pentru că toți sunt mai fericiți făcând acest lucru!