În ultima perioadă de timp asistăm la numeroase mișcări sociale determinate de situații politice, economice, culturale, religioase etc. Aproape toate prezintă pe lângă anumite cereri și solicitări, aspecte de revoltă și chiar agresivitate, culminând, uneori, cu instigări sau ”chemări” la violență, distrugere, debandadă… plus anularea, nerespectarea sau renunțarea la reguli. Unii se declară astfel anarhiști, alții ”libertarieni” sau ”suveraniști”. În nici un caz nu e treaba mea de a comenta legitimitatea unor astfel de mișcări sau de libertatea susținerii unor astfel de demersuri. Dar, pe baza extremismului crescut și susținut de unele astfel de mișcări, vreau să încerc să răspund la niște întrebări destul de simple: ”poate exista o societate fără un sistem de reguli?” sau ”există oare societăți cu reguli unanim acceptate?”

Având în vedere că regulile / normele / legile pot fi percepute destul de des ca restrictive, ideea unei societăți fără reguli poate părea extrem de atractivă. Cu toate acestea, în practică, o societate fără astfel de instrumente ar avea numeroase provocări, bazate pe lipsă de structură și coeziune socială. Absența unui set de norme conduce, fără excepție, la conflicte, comportamente abuzive, exploatare și lipsa valorii privind un individ, o comunitate sau societate. Chiar și în societățile primitive sau tribale, există reguli și norme (poate în forme nescrise) care guvernează comportamentul membrilor comunității.

Pe de altă parte, este extrem de rar să identificăm societăți cu reguli unanim acceptate. Poate doar anumite societăți mici de tip comunități (preponderent religioase). Dar și aici nu va exista o unanimitate absolută. Tocmai pentru că oamenii au diverse perspective, viziuni, nevoi, valori sau interese.

Societățile cu un grad mai mare de consens în ceea ce privește regulile sau valorile fundamentale de guvernare și trai, se bazează pe factori precum educație, istorie comună, cultură, valori etice general împărtășite. Tocmai respectarea și asumarea acestor factori emerge în structurarea de reguli, norme, legi care reflectă valorile și interesele comune ale unei societăți. Fie că ne plac sau nu în mod individual.